Met dit uniek project vragen wij aandacht voor de inzet en gebruik van ervaringskennis. Er wordt veel geschreven en gepraat over overgewicht als groot maatschappelijk probleem maar vaak gaat dat buiten de mensen om die er mee moeten leven. Het is geen “Eigen schuld, dikke bult. En veel van de ontwikkelde en goed bedoelde adviezen sluit niet aan bij de mensen die het betreft. Dat is jammer want het levert te weinig op voor de mensen en het is onnodig verspilling van geld.
Wat willen wij?
In een samenleving waar overgewicht en obesitas steeds vaker voorkomen, is het van cruciaal belang dat de ervaringen en kennis van deze mensen centraal staan in de ontwikkeling van beleid, interventies en zorg. Dit is de visie van een nieuwe beweging die streeft naar een inclusieve aanpak, waarbij ervaringsdeskundigen samenwerken met zorgprofessionals om beter op maat gemaakte oplossingen te bieden die aansluiten bij de behoeften van de doelgroep.
In deze visie worden mensen met overgewicht en obesitas niet alleen gehoord en begrepen, maar ook actief betrokken als volwaardige partners in hun eigen zorg en behandeling maar ook beleid in de aanpak van overgewicht. Dit moet bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en een vermindering van de maatschappelijke kosten die gepaard gaan met overgewicht en obesitas.
Kernpunten van de visie:
- Ervaringskennis Centraal: Ervaringsdeskundigen spelen een cruciale rol in het ontwikkelen van beleid en interventies, wat leidt tot betere en effectievere oplossingen.
- Inclusieve Samenwerking: Zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen werken samen als gelijkwaardige partners om de zorg beter af te stemmen op de doelgroep. De vraag staat centraal en niet het aanbod.
- Erkenning van Ervaringsdeskundigheid: Ervaringskennis wordt erkend en gewaardeerd naast professionele en wetenschappelijke kennis. De inzet van ervaringskennis en hun talenten worden optimaal benut.
- Gemeenschapsopbouw: Een community van ervaringsdeskundigen biedt laagdrempelige toegang tot informatie en ondersteuning voor iedereen die ermee te maken heeft. Bij voorkeur provinciaal georganiseerd en ondersteund, gefaciliteerd met middelen.
- Verhoogde Kwaliteit van Leven: Door maatwerk in interventies en zorg dragen we bij aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met overgewicht en obesitas.
- Maatschappelijke Impact: Door een inclusieve en ervaringsgerichte aanpak werken we aan het verminderen van de maatschappelijke kosten die gepaard gaan met overgewicht en obesitas.
Met deze visie hopen wij een significante bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van mensen met overgewicht en obesitas, en daarmee aan de gehele samenleving.
Het project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Provincie Drenthe en zal eind dit jaar afgerond worden.
Werkgroep: ‘Om ons kun je niet heen” bestaat uit:
Linda, Margot als ervaringsdeskundigen en Marije Ribbink , Zorgbelang Drenthe en Roeli Prikken, Bestuurder st. Zorg1punt5
Binnenkort is er een bijeenkomst waar je aan kunt deelnemen.