Medewerkers zijn een belangrijk bedrijfskapitaal. Investeren in gezondheid en vitaliteit leidt gegarandeerd tot meer productiviteit en een hoger rendement op korte en op vooral op langere termijn.
Hoe groot is het probleem van overgewicht?
Groter dan het ooit is geweest. Het economenblad ESB heeft globaal berekend wat het ‘economisch gewicht’ is van overgewicht: wat kost het ons? Gemiddeld verzuimt een medewerker met overgewicht meer dan een werknemer met een normaal gewicht. En bij een werknemer met obesitas loopt het verzuim sterk op.
De kosten bedragen bijna € 11.500 per volwassene met overgewicht/obesitas per jaar. Dit leidt tot een totale kostenpost voor Nederland van ruim € 79 miljard per jaar. dr. Karen Freijer-PON) Deze eerste niet geschatte, maar echt berekende impact op basis van ‘real life’ verzamelde data toont eveneens het volgende aan:
- De grootste kostenpost is een verminderde productiviteit in het arbeidsproces (o.a. vaker en langer ziek). De kosten gaan dus verder dan alleen gezondheidszorgkosten.
- De ziekte obesitas heeft een grotere negatieve impact op de kosten en kwaliteit van leven dan de aandoening overgewicht. Noodzaak dus om te voorkomen dat iemand met overgewicht doorslaat naar de ziekte obesitas.
Wat heeft een werkgever ermee te maken?
Alles. Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid, duurzame inzetbaarheid en tegengaan van arbeidskapitaalverspilling. Natuurlijk is een werknemer zelf verantwoordelijk voor zijn of haar inzetbaarheid. Dat noemen we goed werknemerschap. Maar ook de werkgever heeft een belang. Een ongezonde leefstijl kan direct gevolgen hebben voor de inzetbaarheid en veiligheid. De werkgever kan zorgen voor ene gezonde werkomgeving en kan de werknemer ondersteunen voor meer vitaliteit. Goede werkgeverschap.
Uniek concept
In ons centrum werken zorg- en arbo professionals nauw samen. We maken gebruik van de mogelijkheden van de Zorgverzekeringswet voor de individuele ondersteuning van de werknemer. Maar we hebben ook de kennis in huis over de gezonde werkvloer, de gezonde kantine en hoe we een gezonde leefstijl kunnen promoten binnne een bedrijf. Kortom: veel mogelijkheden om werknemer en werkgever te ondersteunen in vitaliteit.
GLI- Plus
Uw medewerkers kunnen ook gebruik maken van de GLI-basis en de GLI-plus. Als u medewerkers op uw spreekuur krijgt met overgewicht of obesitas, maak het gewicht bespreekbaar. Zie hier de tips om het bespreekbaar te maken (praten over ) Het levert de werknemer en de werkgever veel voordelen op.
Hoe kan ik verwijzen?
De GLI-Plus wordt vergoed vanuit de basisverzekering, na verwijzing van de huisarts. Dit is noodzakelijk omdat het anders niet gedeclareerd wordt. U kunt uw cliënt vragen of de huisarts wil verwijzen. Zie de procedure onder het kopje: Huisarts. Aanvullende interventies kunnen nodig zijn. Hierbij kunt u denken aan aanvullende medische zorg, fysiotherapie, individuele psychologische behandeling of werkbegeleiding. Hierover gaan we altijd in overleg met betrokkene en de betrokken verwijzer of werkgever.
Voor uitvoer van preventieve en arbocuratie zorg en re-integratietrajecten werken wij samen met BAG Nederland. BAG Nederland is aangesloten bij het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI). Duurzame en huidige inzetbaarheid zijn belangrijke thema`s voor werkend Nederland. Voor de werknemer kan het verliezen van een baan grote financiële en sociale gevolgen hebben en werkgevers zien zich steeds meer geconfronteerd met een hogere sociale lasten. Verspillingreductie van arbeidskapitaal en veiligheid hangen nauw samen met overgewicht en Obesitas. Dit is een van de speerpunten van het NPDI.
Wilt u meer informatie of wenst u een verwijsformulier te ontvangen dan kunt een mail sturen naar info@clez.nl of bellen (0592) – 34 26 60 op de woensdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur.
Voor meer informatie over Arbeid en Zorg kunt u een mail sturen naar admin@glidrenthe.nl