Medewerkers zijn een belangrijk bedrijfskapitaal. Investeren in gezondheid en vitaliteit leidt gegarandeerd tot meer productiviteit en een hoger rendement op korte en op vooral op langere termijn.
Hoe groot is het probleem van overgewicht?
Groter dan het ooit is geweest. Het economenblad ESB heeft globaal berekend wat het ‘economisch gewicht’ is van overgewicht: wat kost het ons? Gemiddeld verzuimt een medewerker met overgewicht meer dan een werknemer met een normaal gewicht. En bij een werknemer met obesitas loopt het verzuim sterk op. En dan hebben we het nog niet over de kosten van minder productiviteit en vervroegde uittreding (arbeidsongeschiktheid, sterfte).
Wat heeft een werkgever ermee te maken?
Alles. Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid. Natuurlijk is een werknemer zelf verantwoordelijk voor zijn of haar inzetbaarheid. Dat noemen we goed werknemerschap. Maar ook de werkgever heeft een belang. Een ongezonde leefstijl kan direct gevolgen hebben voor de inzetbaarheid en veiligheid.
Uniek concept
Uniek aan het concept van Centrum Leefstijl en Zorg is de multidisciplinaire, integratieve aanpak. In ons multidisciplinair overleg (MDO) analyseren onze zorgverleners de medische, fysieke, mentale en sociale aspecten van het ontstaan en het onderhouden van overgewicht c.q. obesitas.
Zo komen wij tot een persoonlijk behandelplan. Het behandelplan duurt minimaal 1 jaar met een intensieve eerste 3 maanden.
Hoe kan ik verwijzen?
Het DBC Obesitas wordt vergoed vanuit de basisverzekering, na verwijzing van een huisarts, arbo/bedrijfsarts of verzekeringsarts (zie blad Verwijzing). Aanvullende interventies kunnen nodig zijn. Hierbij kunt u denken aan aanvullende medische zorg, fysiotherapie, individuele psychologische behandeling of werkbegeleiding. Hierover gaan we altijd in overleg met betrokkene en de betrokken verwijzer of werkgever. Deze interventies vallen buiten het DBC Obesitas.
Voor uitvoer van preventieve en arbocuratie zorg en re-integratietrajecten werken wij samen met Bureau Arbeid en Gezondheid. Bureau Arbeid en Gezondheid is aangesloten bij het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI). Duurzame en huidige inzetbaarheid zijn belangrijke thema`s voor werkend Nederland. Voor de werknemer kan het verliezen van een baan grote financiële en sociale gevolgen hebben en werkgevers zien zich steeds meer geconfronteerd met een hogere sociale lasten. Verspillingreductie van arbeidskapitaal en veiligheid hangen nauw samen met overgewicht en Obesitas. Dit is een van de speerpunten van het NPDI.
Wilt u meer informatie of wenst u een verwijsformulier te ontvangen dan kunt een mail sturen naar info@clez.nl of bellen (0592) – 34 26 60 op de woensdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur.
Voor meer informatie over Arbeid en Zorg kunt u een mail sturen naar assen@bagned.nl of bellen (0592) – 40 90 25.