Het Centrum Leefstijl en Zorg (CLeZ) is de uitvoerder van de GLI-Plus. De GL-Plus heeft altijd een hogere intensiteit en met andere accenten dan de GLI- basis. Het aantal contactmomenten en d vervolgafspraken ligt hoger, de tijdsduur per contactmoment is ruimer. Gezien het hoge gezondheidsrisico zal de behandeling plaatsvinden door gespecialiseerde obesitas zorgverleners. Het GLI-plus team van CLEZ werkt samen en staat in verbinding met de meer specialistische zorg, zoals o.a. de internisten van de lokale ziekenhuizen.
Het Centrum Leefstijl en Zorg (CLeZ) is tevens een kennis- en ontmoetingscentrum dat veel ervaring heeft op het gebied van overgewicht/obesitas en de daaraan gerelateerde gezondheidsklachten. Zo staat het team in verbinding met partnerschap Overgewicht Nederland (PON) en de vereniging van Obesitas internisten.
Hoe te verwijzen voor de GLI-Plus?
Als huisarts of medisch specialist selecteert u cliënten op basis van de inclusiecriteria en de getoonde motivatie voor de GLI – Plus. U kunt de geselecteerde cliënten doorverwijzen voor de GLI – Plus via Zorgdomein naar Gezond in Drenthe. Verwijzing naar de internist(-endocrinoloog), is alleen nodig voor patiënten waarbij het vermoeden bestaat van een onderliggende somatische oorzaak zoals endocriene aandoeningen, of monogenetische/syndromale vormen van obesitas. Oorzaken Obesitas
Hoe te verwijzen?
Verwijzen voor de GLI-plus verloopt via Zorgdomein naar Gezond in Drenthe. Kies Aanvullende Zorg- Kies Leefstijlcoaching bij Aanvullende zorg- kies in aanbod scherm “Gezond in Drenthe” – Kies reguliere verwijsafspraak GLI-Plus (Clez-team) om verwijstraject te starten en volg de instructies. Zie hier de uitgebreide beschrijving Zorgdomein uitleg
Let op: voor deelname aan de GLI-plus is naast de verwijzing GLI, ook een verwijzing voor de psycholoog noodzakelijk. Het geïntegreerde GLI-plus programma wordt uitgevoerd door Leefstijl-diëtist van het CLEZ team, fysiotherapeut en psycholoog. Het programma valt WEL ten laste van het eigen risico.
Vermeld in de verwijsbrief in elk geval:
- Patiëntgegevens inclusief mailadres
- Reden van verwijzing, beschrijving klachten
- Relevante voorgeschiedenis en comorbiditeit
- Actueel medicatie overzicht
- Lab uitslagen, indien geprikt
- Voorkeurs locatie: Assen of Hoogeveen
De opgestelde inclusiecriteria voor het GLI – Plus programma zijn:
De patiënt is boven de 18 jaar en heeft voldoende motivatie om voor twee jaar aan de GLI deel te nemen. Volwassenen met een extreem verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (NHG richtlijn obesitas en Zorgstandaard Obesitas) kunnen verwezen worden voor een GLI.
Voorwaarden voor verwijzing zijn:
– BMI tussen 35 en 40 kg/m², i.c.m. comorbiditeit*;
– BMI vanaf 40 kg/m².
*Hypertensie, dyslipidemie, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, artrose, slaapapneu.
Tabel: Niveaus van gewicht gerelateerd gezondheidsrisico bij volwassenen
De opgestelde exclusiecriteria voor het GLI – Plus programma zijn:
– Het niet of onvoldoende beheersen van de Nederlandse taal;
– Verstandelijke handicap (IQ<80/ speciaal onderwijs);
– Medische belemmeringen die individuele beweegzorg noodzakelijk maken;
– Behandelbare onderliggende oorzaken;
– Geen motivatie;
– Problemen die groepstherapie belemmeren.
Locaties: Huidige locatie uitvoer GLI Plus zijn Assen en Hoogeveen. In Q1 2023 hopen we ook te starten in Emmen.
Wilt u meer informatie of wenst u een verwijsformulier te ontvangen dan kunt een mail sturen naar info@clez.nl of bellen (0592) – 34 26 60 op de woensdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur.