Missie
CLEZ wil alle cliënten met overgewicht/obesitas en overgewicht gerelateerde klachten optimale begeleiding geven. Deze begeleiding omvat het hele spectrum variërend van vrijblijvende adviezen tot een intensieve multidisciplinaire aanpak. Bij CLEZ staat de cliënt centraal en wordt in samenspraak een persoonlijk begeleidingsplan opgesteld. CLEZ is tevens een kenniscentrum voor iedereen die vragen heeft over allerlei zaken die te maken hebben met overgewicht. Daarnaast levert CLEZ een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.
Visie
CLEZ wil het kennis en begeleidingscentrum voor overgewicht/obesitas en overgewicht gerelateerde problemen in Assen en omgeving zijn. Daarbij wil CLEZ nauw samenwerken met eerste- en tweedelijns zorgaanbieders, de gemeente, scholen, onderzoeks- en kennisinstellingen, provincie en sport-en buurtverenigingen.
“Wij vertalen uw gewicht in gezondheid”
Onze pijlers van obesitaszorg zijn:
Vraaggestuurde zorg als vertrekpunt
Wij gaan uit van een patiënt met een zorgvraag die betrekking heeft op zijn lichaamsgewicht of daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen.
Diagnostiek door middel van het ‘gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico’ (GGR)
Het GGR geeft aan in welke mate het gezondheidsrisico verhoogd is, variërend van ‘licht’ tot en met ‘extreem’ verhoogd.
Verbinding met preventie
Naast goede zorg richten we ons ook op mensen met een hoog risico daarop, de ‘geïndiceerde preventie’. Hierbij is er een ruime keuze uit diverse vormen van begeleiding, workshops en coaching.
Behandeling beschreven in een individueel zorgplan
Voor mensen met een matig, sterk en extreem verhoogd GGR, start de behandeling met het opstellen van een Persoonlijk zorgplan: duidelijk verwachtingsmanagement. Monitoring over minimaal 2 jaar.
Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is de basis voor de behandeling: Naast de noodzakelijke medische zorg is de ‘gecombineerde leefstijlinterventie’ de basis van de behandeling.
Succescriterium
Afhankelijk van het GGR van de patiënt wordt gestreefd naar een gewichtsverlies van 10% van het lichaamsgewicht na een jaar en het behoud van de gewichtsreductie op de lange termijn. Er is berekend dat dit zowel een effectieve als een kosteneffectieve vorm van zorg is en een aanzienlijke gezondheidswinst oplevert.
Blijvende gedragsverandering door ondersteuning van zelfmanagement
Kern van de succesvolle behandeling van obesitas is het realiseren van blijvende gedragsverandering. Bij gedragsverandering gaat het om zelfmanagement. Het is uiteindelijk de patiënt zelf die de leefstijlverandering op de lange termijn door moet voeren en vol moet houden.