Integrale aanpak
De zorg en ondersteuning voor mensen met overgewicht is bij voorkeur onderdeel van een integrale aanpak die gebaseerd is op vier pijlers:
- Voorlichting en educatie die zorgen voor bewustwording en de gezondheidsvaardigheden stimuleren.
- Signalering en ondersteuning waarin professionals van verschillende disciplines samenwerken om mensen op individueel niveau bij te staan.
- Sociale en fysieke leefomgeving waarbij partners in wijk, gemeenten en provincie zich inspannen om gezonde keuzes makkelijker te maken.
- Regelgeving en handhaving die invloed heeft op de sociale, economische en fysieke omgeving en daardoor direct of indirect gezond gedrag stimuleert.
Netwerkaanpak
De netwerkaanpak Overgewicht volwassenen (https://www.aanpakovergewicht.nl/) geeft invulling aan de tweede pijler, individuele zorg gerelateerde preventie. De overige pijlers zijn gericht op preventie voor de hele bevolking en voor specifieke risicogroepen (collectieve preventie) . Ze vormen een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle aanpak doordat ze het naleven van een gezondere leefstijl makkelijker maken én doordat ze een aantal algemene voorzieningen regelen die benut kunnen worden in individuele begeleidingstrajecten van mensen met overgewicht.
Werkbare samenwerking creëren
CLEZ zet zich in voor het creëren van een goed werkbare samenwerking tussen de persoon met overgewicht, mensen uit zijn eigen omgeving en een breed scala aan professionals uit het sociaal en het medische domein. De kern van deze samenwerking: elke volwassene met gewichtsgerelateerde gezondheidsrisico’s krijgt passende zorg en ondersteuning. Hierbij maken we gebruik van de nieuwe multidisciplinaire richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen’ . De nieuwe richtlijn bevat o.a. handvatten voor goede diagnostiek, betere bepaling van het gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR), betere uitkomstmaten en meer maatwerk in de behandeling. Deze informatie is bedoeld voor professionals: medici, paramedici en andere hulpverleners uit het medisch domein.
De professionals van CLEZ werken dan ook nauw samen met welzijnswerkers, buurtsportcoaches, maatschappelijk werkers, WMO loket, medisch specialisten, bedrijfsartsen etc.
Inzet Ervaringsdeskundigheid
CLEZ maakt zich sterk voor inzet van ervaringskennis/deskundigheid op meerdere niveaus en in meerdere rollen. Voordelen van het inzetten van ervaringsdeskundigen kan zijn: gevoel van gelijkwaardigheid, erkenning en herkenning, minder stigma, beter besef van complexiteit. De ervaringsdeskundigen kunnen verschillende rollen hebben: meedenken met beleid, maatje of 1-op-1 contact, geven van workshops of cursussen, in de leefomgeving (in de wijk vertellen over), helpen om toegang te krijgen tot de doelgroep. Ze zijn in ieder geval zeer belangrijk in het tegengaan van alle vooroordelen over obesitas, o.a. dat het een gebrek is aan wilskracht en doorzettingsvermogen!