In de richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen wordt gesproken over een gespecialiseerde GLI bij een extreem GGR. Bij obesitas graad/klasse II in combinatie met een vergrote buikomvang en/of comorbiditeit en obesitas graad/klasse III ongeacht een vergrote buikomvang en/of comorbiditeit. Dit op geleide van bevindingen tijdens de diagnostische fase.
In de diagnostische fase voor de GLI plus wordt veel aandacht besteed aan de multifactoriële oorzaken van obesitas. Bepaald wordt welke oorzakelijke, bijkomende en achterliggende factoren een rol spelen. Op basis hiervan wordt een traject uitgezet van de juiste zorg op de juiste plek in de juiste volgorde.
De diagnostische fase bestaat uit een leefstijl intake, uitgevoerd door een leefstijl-diëtist, en een intakegesprek bij de psycholoog. Hierna wordt in het MDO besloten of het gespecialiseerde GLIPlus traject passend is voor client.
Indien dat niet het geval is, krijgt client het advies over welke hulp wel passend is.
Indien client wel in aanmerking komt dan kan hij/zij starten met het GLI plus traject.
Het GLI plus traject bestaat uit cognitieve gedragstherapie, leefstijlprogramma , een gepersonaliseerde dieetbehandeling door een diëtist en een begeleid beweegprogramma in samenwerking met de buurtsportcoach/gemeente.
Het GLI plus traject bestaat dan uit 3 prestatiescodes:
- GLI basis ( basisverzekering)
- Basis GGZ traject ( basisverzekering)
- Individuele diëtetiek ( basisverzekering)