Is voeding een medicijn? Dat is een lastige discussie maar het tegenovergestelde, dat verkeerd eten ons ziek kan maken, daarover zijn de meningen niet verdeeld. Door ongezond eten vergroten we het risico op allerlei aandoeningen, mede door het ontstaan van overgewicht en obesitas. Maar als we ons ziek voelen en naar een arts gaan dan komen we zelden terug met een boodschappenlijstje met gezonde keuzes voor een weekmenu. Terwijl goede voeding een belangrijke bijdrage kan leveren om gezond te worden of te blijven. Gezonde voeding is eigenlijk het beste medicijn!
Weet je dat iedere zeven jaar je eigenaar wordt van een compleet nieuw lichaam; iedere cel in je lichaam is dan vervangen. Een cel wordt opgebouwd met de voeding die je eet. Dat betekent dat je letterlijk bent wat je de afgelopen zeven jaar hebt gegeten. Gezond eten heeft dus een rechtstreeks verband met een gezond lichaam. Goede voeding zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen voor uw lichaam: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht. Met goede voeding verklein je de kans vele ziektes maar nog belangijker is dat je fitter wordt, kans op minder medicijngebruik en beter in je vel zit.
Maar wat is gezonde voeding precies?
Goede voeding zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen voor uw lichaam: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht. Met goede voeding verkleint u uw kans vele ziektes maar nog belangijker is dat u zich fitter voelt, kans op minder medicijngebruik en beter in uw vel zit. Gezonde voeding is eigenlijk het beste medicijn!
Goede voeding wil zeggen:
- veel groente en fruit
- veel volkorenproducten
- wekelijks peulvruchten
- elke dag een handvol ongezouten noten
- enkele porties zuivel per dag, zoals melk of yoghurt
- een keer per week vis, liefst vette vis, bijvoorbeeld haring, heilbot, zalm of makreel
- weinig producten gemaakt van wit meel, zoals witbrood, koekjes, biscuits, zoutjes
- weinig rood of bewerkt vlees, zoals worst of vleeswaar. Rood vlees is al het vlees dat komt van koeien, schapen, geiten en varkens.
- weinig zoete dranken waarin suiker zit, zoals fabriekssap en fris.
(De informatie over gezond eten is gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidraad) . Meer informatie over voeding vindt je op www.voedingscentrum.nl (eerlijk over eten).
De relatie voeding en overgewicht, obesitas.
Recent onderzoek (arts, Willieam Cortvliedt) heeft aangetoond dat mensen met overgewicht en obesitas geen veelvraten zijn, maar dat zij vaak de verkeerde voeding tot zich nemen. Dit was zijn conclusie op basis van een wetenschappelijke ontdekkingsreis naar de relatie tussen leefstijl en gezond ouder worden. Met name door het gebruik van meer industrieel bewerkte voeding. Hierdoor raakt het natuurlijke gevoel van verzadiging verstoord waardoor we vaak ongemerkt meer gaan eten en meer energie binnen krijgen dan dat we verbruiken. Om gewicht duurzaam te normaliseren is meer kennis over voeding noodzakelijk en de bereidheid om je eigen voedingsgewoontes aan te passen.
En juist dat laatste is lastig. Want aanpassing van voedingsgewoontes is een vorm van gedragsverandering. En we weten allemaal dat gedrag en gewoontes niet makkelijk zijn te veranderen. Maar het goede nieuws is: Het kan wel.
Hoe start ik?
Kies kwaliteit boven kwantiteit en neem daarin jouw eigen regie, verantwoordelijkheid. Wanneer je al langer worstelt met overgewicht en/of obesitas dan is coaching, begeleiding zeker gewenst. Veranderen van gedrag gaat met vallen en opstaan en daarbij is (professionele) steun zeker gewenst. Doen en blijven doen en niet bang zijn voor een terugval, gedrag is veranderbaar. Ga vanaf nu echt gezond leven.
Geef een reactie