Een advies over voeding of gaan bewegen is niet de totaal oplossing voor overgewicht of obesitas. Velen weten wel dat ze meer moeten gaan bewegen en anders moeten gaan eten. Toch lukt het vaak niet om het te doen of om het op lange termijn vol te houden. Maar hoe komt het dat veel afvalpogingen niet duurzaam zijn?
Mensen zijn vaak goed in staat een dieet enige tijd vol te houden, maar vallen na verloop van tijd vaak terug in hun oude gedrag. Voedingsgedrag bestaat in feite uit meerdere gedragingen en daarmee ook uit meerdere redenen voor dit gedrag. Mensen eten niet alleen om de noodzakelijke energie binnen te krijgen, maar ook omdat het eten lekker is, omdat het in overvloed aanwezig is, door stress of verveling , als troost of juist om iets te vieren .
Bij het eten kunnen emoties een belangrijke rol spelen. De een eet meer om zichzelf beter of gelukkiger te voelen, en de ander juist minder. Bij anderen is het zien en ruiken van eten juist de trigger om te gaan eten. De voortdurende beschikbaarheid van voeding in onze westerse omgeving, maakt het juist voor deze eters zeer moeilijke om controle over het eigen eetgedrag te houden. Het gaat dus veelal om emoties, controle, gedrag en doorbreken van bestaande patronen.
Door gesprekken en doornemen van de verschillende situaties maar ook door gebruik te maken gerichte gedragstherapie leer je een aantal technieken om dit geprogrammeerde gedrag te doorbreken. Dit doorbreken is essentieel voor de langere termijn resultaten.
Daarom is de mentale begeleiding een belangrijk onderdeel in de totale aanpak om het nu wel te laten slagen. De mentale begeleiding wordt verzorgd door een mental coach en/of psycholoog.
Geef een reactie